Top

Uitleg LED verlichting

Wanneer je geen ervaring hebt met elektrische verlichting, of gewoon weinig werk wilt hebben, kun je kiezen voor led verlichting. 

Eigenschappen LED verlichting
 

Led verlichting werkt in veel gevallen op een knoopcel batterij. Hierdoor heb je geen bedrading om aan te sluiten of weg te werken. Je kunt het batterijtje er in doen, en het lampje op de juiste plaats plakken. Hierdoor heb je ook geen losse onderdelen nodig, zoals wel het geval is bij de electrische verlichting.

Led verlichting is wel meestal iets kouder dan electrische verlichting. Het licht dat het lampje geeft, is vaak wit of zelfs tegen lichtblauw aan. De batterijtjes gaan over het algemeen ongeveer 72 branduren mee. Let wel op het soort batterijtje, want er zijn verschillende formaten. 

Hoe werkt LED verlichting?


Een led lampje bestaat meestal uit 2 delen. Deze kun je voorzichtig van elkaar losdraaien. Mocht het niet lukken omdat de onderdelen te goed vast zitten, kun je ook een tangetje met platte zijdes gebruiken (platbektang). Het beste kun je er dan wel even een doekje tussen doen, om beschadiging te voorkomen.

Wanneer beide onderdelen los zijn, zie je een ruimte voor de batterij. Doe de batterij met de knoop richting het lampje dat moet branden in dit gedeelte. (Het batterijtje moet goed op zijn plaats passen) 

Hierna kunnen beiden onderdelen weer aan elkaar vast gedraaid worden. Bij het LED lampje zit een metalen plaatje. Aan een kant zit een plakkertje. Als je hier het beschermlaagje vanaf haalt, kun je deze op de plaats plakken waar het lampje moet komen te hangen. Dit plaatje is magnetisch. Je kunt nu zo het lampje er tegen aan houden, en dan blijft het zitten.

Sommige lampjes zijn echter iets te zwaar voor het magneetje. Je kunt dan de removable stickerpoints gebruiken (doorzichtige sticker rondjes waardoor deze niet te zien zijn) om het lampje alsnog tegen het plaatje te plakken. 

Wanneer het batterijtje leeg is, kun je het lampje eenvoudig weer van zijn plek halen, om het batterijtje te vervangen. Als het lampje eenmaal hangt, zit er een lichtschakelaartje aan om het lampje aan en uit te zetten.