Top

Uitleg elektrische verlichting

Eigenschappen elektrische verlichting


Elektrische verlichting werkt heel anders dan de led verlichting op batterijen. Elektrische verlichting wordt al veel langer gebruikt voor poppenhuizen, en er is bijvoorbeeld veel meer keuze in lampjes. Het licht van de elektrische lampjes is vaak warm met een gelige gloed.


 
 

Een aantal handige tips


Elektrische verlichting kunt u het beste voor de inrichting van het poppenhuis aanbrengen. Zodra u het poppenhuis in elkaar heeft gezet. Op die manier kunt u gleufjes maken voor de bedrading, en hier overheen behangen. Zo is de bedrading netjes weg gewerkt. 

Wanneer u een transformator aanschaft, en meerdere lampjes hier op aan wilt sluiten, is het handig om eerst even na te gaan of de transformator hier ook geschikt voor is. Mocht deze dit niet zijn, zullen de lampjes steeds uitvallen.

Let met het aansluiten van de bedrading goed op dat dit netjes gebeurd. Ook al is dit in schaal 1:12, ook deze elektrische bedrading kan zorgen voor kortsluiting!

Wat heb ik nodig om elektrische lampjes aan te brengen in mijn poppenhuis?


- De gewenste lampjes
- Geschikte transformator
- Verdeeldoos in de juiste schaal (meestal 1:12)
- Zonodig extra snoer/bedrading. (In de meeste gevallen wel nodig om de lampjes op de juiste plaats in het poppenhuis te kunnen zetten)

Veel van de poppenhuis verlichting is afkomstig uit Engeland of Amerika. Omdat het elektriciteitsnetwerk hier anders is dan daar, heeft u in veel gevallen ook een adapter nodig. De transformator kunt u dan aansluiten op de adapter, zodat deze in onze stopcontacten past, en geschikt is voor het juiste aantal Watt. 

Hoe werkt het?


Wanneer de lampjes al een passend snoer hebben, hoeft u alleen de stekker los te maken. Is dit niet het geval, moet u het snoer eerst even verlengen. U kunt dan de lampjes op de gewenste plaats bevestigen (removable stickerpoint is hier ideaal voor: het lampje blijft op zijn plaats, maar de stickerpoint is niet te zien. Daarnaast kan het lampje altijd weer verplaatst worden, zonder de ondergrond te beschadigen). 

Hierna kunt u het snoer van het lampje door een gaatje in de muur, naar de achterkant van het poppenhuis leiden. Als het snoer door het gaatje is, kan de stekker er weer aan gezet worden.

Hierna kunt u de stekker in de verdeeldoos plaatsen. De verdeeldoos sluit u aan op de transformator, en deze indien nodig weer op de adapter. Hierna kunt u de lampjes op het elektriciteit netwerk aansluiten.